A BOLDOGSÁGRÓL

„A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.

De a boldogságot nem állapotnak, hanem egy folyamatnak is lehet érteni. Ha csak egy állapotnak tekintjük, és elérhetőnek tartjuk, akkor ki az, aki ezt elérte? (őszintén!)

Ebben a megközelítésben a boldogság egy út a céljaink felé. Egy folyamat. Ugyanis nem létezik boldogság, boldog ember, cél-célok nélkül! A célok felé haladva az akadályokat leküzdve lehet boldog az ember.

Nincs célok és akadályok nélküli boldogság! Mindkettő kell hozzá!

A boldogság nehezen meghatározható fogalom és minden embernek mást jelent. A boldogság tudományos megközelítésének egyik legnagyobb kihívása a fogalom meghatározása, a boldogság szó jelentéseinek, jelentéstartalmának körülírása és megértése.

Az eddig lefolytatott kutatások egyik eredménye, hogy a pénzügyi biztonság, az iskolázottság vagy éppen az időjárás nem hatnak úgy a boldogságra, mint az legtöbben feltételezik. A kutatók inkább szokásokat tudtak összefüggésbe hozni a boldogsággal.

Martin Seligman amerikai pszichológus megalkotta a “PERMA” betűszót, amely szerinte a boldogság alkotóelemeit reprezentálja: vagyis az emberek akkor boldogok, amikor jelen van a

pleasure (élvezetek, mint egy finom étel, forró fürdő stb.)

engagement (vagy flow, az elményülés egy élvezetes vagy kielégítő tevékenységben)

relationships (szociális kapcsolatok, amelyek a boldogság egyik legmegbízhatóbb fokmérői)

meaning (of life, vagyis az élet értelme, valamilyen felsőbb cél vagy küldetés) és végül

accomplishments (eredmények, vagyis valami kézzelfogható siker).

A kutatások másik eredménye, hogy az emberek képesek saját boldogságukat önerőből fokozni.

Ehhez pedig önbizalomra és önismeretre van szükségünk.

Ha elemezzük személyiségünk felépítését, megleljük boldogságunk összetevőit.

„A boldogságnak az a legfőbb titka, hogy egyetértésben éljünk önnön magunkkal.”

(Bernard Le Bovier de Fontenelle, francia író)

A modern ember számára egyre többet jelent a tudatosság minden tekintetben, pl. az egészségtudatos életvezetés már gyermekkortól hangsúlyt kap minden szinten.

Az egyéni boldogságkeresés is legyen tudatos folyamat és célunk egyszerre.

„Aki rendszeresen jócselekedeteket hajt végre,
az tartósan boldogabbá válik.”

(Sonja Lyubomirski)

Sonja Lyubomirski lengyel származású pszichológus és boldogságkutató laboratóriuma volt az első, amely tudományos alapossággal bebizonyította, hogy a jócselekedetek, a segítségnyújtás valóban boldogabbá teszik az embereket. A jócselekedetek gyakorlása a boldogság fokozásának hatékony eszköze.

Miért boldogítanak a jócselekedetek?

    Ha kedves és nagylelkű vagy valakivel, akkor pozitívabban látod őt és ezáltal elfogadóbb és megértőbb leszel, ami hatással lesz a belső jóllétedre is.
    Amikor segítesz valakinek és látod mások nehézségeit, sokkal jobban értékeled azt amid van és ezáltal szerencsésebbnek, hálásabbnak érezheted magad az életünkért.
    A jócselekedetek gyakorlása fejleszti az önbizalmadat, az optimizmusodat és a hasznosságod érzését.
    A jócselekedetek életed értelmességét és értékét is emelhetik. Elkezded értékelni magad, hogy igenis van szükség rád és tudsz valami olyat tenni, amitől jobb lesz veled a világ.
    A jócselekedetek kielégítik alapvető emberi szükségleteidet: kapcsolatba kerülsz másokkal, rád mosolyognak, hálásak neked és értékes barátságokra tehetsz szert.
    A jócselekedetek csökkentik a depressziós tüneteket, miközben fokozódik a boldogságérzés és úgy érzed, ura vagy az életednek és saját magadnak.

Keressük és fejlesszük magunkban a derűt, a magabiztosságot, legyünk optimisták, nevessünk sokat és a problémák máris nem tűnnek majd akkorának!

Az alapvető létszükségleteket nyilvánvalóan nem lehet figyelmen kívül hagyni, de a nyugodt és az új felé nyitott lélek mindennél jobban segít az intellektuális, érzelmi és anyagi boldogság elérésében.

Rájövünk arra, hogy emberek vagyunk, s nem alkatrészek egymásra dobált összevisszasága.

Hogy életünk túlmutat az érzéki élvezeteken.

Hogy tudjuk úgy irányítani érzelmeinket, hogy közben nem sértünk másokat és saját magunkat sem.

Rájövünk arra, hogy a világot szépség és harmónia hatja át, még ha nem is mindig nyilvánul meg egyértelműen.

Hogy a vidám és felhőtlen ember egészségesebb, belső egyensúlya biztosabb, önbizalma nő!

Rájövünk arra, hogy a belső béke belső stabilitással jár.

Ha az egészséges önbizalom és tudatosság, a derű és az optimizmus hatja át a gondolkodást és a cselekvést, akkor mindez átvezet a hétköznapi gondokon, képesek vagyunk megoldani a problémákat, így sokkal könnyebb megtalálni az egyéni siker, a saját boldogság titkát!

Mindebből mély belső derű fakad, amit méltán nevezhetünk boldogságnak.

(A cikk részleteket tartalmaz Delia Steinberg Guzmán, Mi a boldogság? című írásából és a http://www.jobbveledavilag.hu web oldalról)

Nem elég neked a párod? Tények és tévhitek a megcsalásról

Hajlamosak vagyunk egyöntetűen megbélyegezni a hűtleneket, holott különböző okok hajtják őket a harmadik fél karjaiba – természetesen eltérő következménnyel. Szakértők segítségével csokorba szedtük, melyek a témával kapcsolatos leggyakoribb hiedelmek, és van-e alapja ezeknek a feltételezéseknek.

Bővebben ...

Láthatóvá teszi a vaginát az új fürdőruha

Egy brit diák különleges grafikájú fürdőruhákkal igyekszik felhívni a figyelmet a társadalom által kialakított, idealizált testkép, az ettől eltérő alkatúakat érő megszégyenítés és a családon belüli erőszak problémáira.

Bővebben ...

Tegnap lett volna 88 éves Marilyn Monroe

A lengendás Marilyn Monroe tegnap ünnepelte volna 88. születésnapját. Azon kívül, hogy rengeteg film, fotó és legenda maradt fenn róla, nem feledkezhetünk meg az idézetekről sem. Íme, az öt kedvencünk.

Bővebben ...

Kézen fogva haltak meg 62 év házasság után

Don és Maxine Simpson románca és halála olyan, mint egy hollywoodi szerelmes történet, csak épp ezt az élet írta.

Bővebben ...

10 örökérvényű divattipp Marilyn Monroe-tól

A június elsején született szőke szépség nem csak igaz filmcsillag és szexszimbólum volt, de telt idomai miatt a divatvilág ikonikus alakja is. Következzen 10 divattipp, amit Marilyn is bevetett!

Bővebben ...

Az altest tisztasága nem fontos

Nem kell mosakodni ott, ahol a ruha takar, és a tisztálkodás különben is káros: puhánnyá tesz. Még alig száz éve is így vélekedtek a test higiéniájáról.

Bővebben ...

A mellplasztikát azoknak a nőknek ajánljuk, akik régóta nem tudják elfogadni magukat, mert nincsenek megelégedve idomaikkal

Szülés után

A női test talán legkritikusabb része a mell: a mellszövet különösen érzékenyen reagál a súlyingadozásokra valamint a hormonális változásokra is, így érthető módon a terhesség, majd a szoptatás óriási hatással van. A keblek méretét alap esetben a zsírszövet mennyisége határozza meg, illetve hogy a mellszöveten átívelő kötőszöveti csíkok mennyire feszesek. A proklatin nevű nemi hormon a felelős az emlők megnagyobbodásáért és a tejtermelés elősegítéséért. A tejtermelés hatására a mell szövet állománya tömöttebb lesz. A szoptatás befejeztével a zsírszövet és kötőszövet aránya eltolódhat, így lehet, hogy a korábbi mellméret és forma nem tér vissza. Egyeseknek nagyobb, míg másoknak kisebb, tartalmatlanabb lesz a melle.

Bővebben ...

A plasztikai sebészet csapdái

Annak ellenére, hogy 10 emberből 8 elégedett a plasztikai műtét utáni eredménnyel, majdnem 40 százalékuk bánja, hogy nem nézett utána a lehetséges mellékhatásoknak vagy komplikációknak a műtét előtt- állítja egy amerikai tanulmány.

Bővebben ...

Ha túl tág a nő

Ha méretről van szó, a többség a férfiakra asszociál, pedig a nőket is érinti a kérdés, például akkor, amikor a férfi száját elhagyja a szókapcsolat: „Túl tág!”

Bővebben ...

A plasztikai műtét csökkentheti a depressziót

Már korábban is bebizonyosodott, hogy a plasztikai műtétek kedvező hatással vannak a betegek önértékelésére. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy ez a fogyasztott gyógyszerekben is változást hozhat.

Bővebben ...

Megműttette magát a megszállott szelfiző!

Több mint 3,3 millió forintot költött egy nő plasztikai műtétekre csak azért, hogy tökéletes selfie-k készüljenek róla.

Bővebben ...